سوگیریهای شناختی: دوامنگری این بخش بیست و سوم است از یک سلسله جستار در معرفی بیست و چهار سوگیری شناختی مهم دوامنگری (Survivorship bias) نوعی سوگیری شناختی است که ذهن فقط نمونههای زنده و موفق را در نظر میگیرد و در نتیجه در داوری موقعیت خطا میکند. بگذارید با …
بیشتر بخوانید »خودشیفتگی اختلال ایگو ست – ویتگنشتاین و روان درمانی
خودشیفتگی اختلال ایگو ست – ویتگنشتاین و روان درمانی مشکل خودشیفتگی این است که فرد خودشیفته ممکن است همه چیز را درباره خودش “بداند” فرض این است که #خود_شیفتگی اختلالی است که #روان_کاوان می توانند خارج از چارچوب آن قرار بگیرند و درباره آن نظریه پردازی کنند.اما مشکل خودشیفتگی این …
بیشتر بخوانید »سوگیریهای شناختی: نقطه کور تعصب
سوگیریهای شناختی: نقطه کور تعصب نقطه کور تعصب (Bias blind spot) یک سوگیری شناختی است که فرد تعصب را در قضاوتهای دیگران تشخیص میدهد اما در قضاوتهای خودش نه. عبارت نقطه کور تعصب را نخستین بار امیلی پرونین، استاد روانشناسی دانشگاه پرینستون و همکارانش دانیل لین و لی راس، به …
بیشتر بخوانید »سوگیریهای شناختی: اعتماد به نفس کاذب
سوگیریهای شناختی: اعتماد به نفس کاذب اعتماد به نفس کاذب (Overconfidence effect) نوعی سوگیری شناختی است که اطمینان فرد به داوریهایش فراتر از دقت عینی آن داوریها است. برخی افراد بیش از اندازه به تواناییهاشان اطمینان دارند و ریسکهای بزرگتری را در زندگی روزمره میپذیرند. تحقیقات نشان میدهد اعتماد به …
بیشتر بخوانید »سوگیریهای شناختی: اثر چشم و همچشمی
سوگیریهای شناختی: اثر چشم و همچشمی اثر چشم و همچشمی (bandwagon effect) نوعی سوگیری شناختی است که طی آن، فرد عملی را فقط به این دلیل انجام میدهد که دیگران نیز دارند همان کار را میکنند. در این حالت فرد به باورهای خود توجه چندانی ندارد و پس از اینکه …
بیشتر بخوانید »مهارت نگه داشتن و در دست گرفتن مداد
مهارت نگه داشتن و در دست گرفتن مداد مهمتر از نوشتن است . اگر کودک روش صحیح را یاد بگیرد، ساعتها از نوشتن خسته نمیشود. غلط گرفتن مداد در دست کودک باعث می شود دست کودک درد بگیرد، بدخط و پر رنگ بنویسد و در پی آن سبب گریزانی، دل …
بیشتر بخوانید »